Właściwości lecznicze tranu jakie są?

Tran, inaczej Olej lniany jest płynnym tłuszczem pozyskiwanym ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego, lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Mianem tym określa się także ciekłe tłuszcze z innych gatunków ryb.

 

Największą popularnością cieszą się trany z wieloryba, chrząstki rekina i właśnie wątroby dorsza. Ma specyficzną, dla wielu osób okropną, woń i smak. Jest bogaty w NNKT, zwłaszcza w kwasy omega-3, omega-6 i witaminy A, D oraz E. Znany jest od dawna, pierwsza wzmianka w literaturze na jego temat jest z 1323 roku. Tran w postaci płynnej spożywany jest bardzo niechętnie, przez wzgląd na odpychającą, ciężką konsystencję i wspomniany wyżej „smrodek”. Na szczęście dziś mamy tran w kapsułkach, więc problem nieprzyjemnego zapachu i smaku pozostał rozwiązany. W aptekach można kupić między innymi Tran Islandzki w kapsułkach firmy Lysi. Dla ludzi, którym smak i zapach tranu nie przeszkadzają, jest dostępny tran w płynnej postaci, np. Möllers Tran Norweski, uzupełniający dietę w NNKT oraz witaminy A, D i E. spożywanie tranu szczególnie zaleca się dzieciom. W latach 60 i 70 XX wieku w ramach profilaktyki zdrowotnej podawano go dzieciom w przedszkolach. Był oczywiście spożywany przez nie niechętnie, zresztą dorośli również za nim nie przepadali i przepadają w dalszym ciągu. Nie ma dużych przeciwwskazań do jego stosowania, uważać muszą jedynie kobietyw ciąży, ponieważ nadmierne spożycie witaminy A w tym okresie może spowodować efekt teratogenny. Dla osób wybrednych, ale pragnących dbać o własne zdrowie jest dziś dostępny nawet tran smakowy, na przykład cytrynowy.